pluk de dag

Iedereen leeft nu in zijn eigen bubbel. Veel mensen hebben na een aantal weken een soort van ritme gevonden. Thuis werken, thuis onderwijs, vrijdagmiddagborrel online, sporten in de garage en met familie en vrienden facetimen.

De ene dag gaat beter dan de andere. Ik mis vooral het fysieke contact met familie en vrienden, onze pleegdochter. Het spontaan ergens naar toe kunnen gaan. Mijn yoga club op de dinsdagochtend. De koffieochtend met mijn vriendin. De vrijheid om te doen wat je wilt op dat moment.

Op zulke ‘dip momenten’ denk ik regelmatig aan ouders die ik spreek bij Zorgoppas. Wij bellen juist nu veel ouders, gewoon om even te vragen hoe het met ze gaat. Ik werk hier nu ruim een jaar en heb in al die maanden vele bijzondere gesprekken gevoerd. Juist in deze tijd krijg ik nog meer respect voor ouders met een zorgbehoevend kind. Waarom? Omdat zij laten inzien, dat ondanks dat het soms zwaar is om altijd de zorg te hebben voor een kind, ze juist nu weer de veerkracht hebben om ook hiermee te dealen. Hun aanpassingsvermogen is groot en gelukkig helpt humor ze ook vaak .

“Erma, ik leefde door mijn zoon al twee jaar in een soort isolatie” zei een moeder van de week aan de telefoon. Die kwam binnen bij mij. Doordat wij een geschikte oppas voor haar gevonden hadden, was zij na twee jaar weer een keer met een vriendin naar de kroeg geweest. Zij wist niet beter en kon nooit een geschikte oppas voor haar zoon vinden, die medische zorg nodig heeft. “Ouders klagen nu zo”, zei deze moeder, “maar ik kan al zo lang nooit spontaan de deur uit”. “Ik geniet nu zo intens van de oppas die komt en ik heerlijk met een boek een uur met mijn snoet in de zon kan zitten”. “Mensen moeten weer leren van kleine momenten te genieten”. “Zo houd ik de zorg voor mijn zoon ook vol.”

Relativeer lieve mensen als je soms net als ik een baaldag heb. Wees dankbaar dat je kinderen gezond zijn en geen extra zorg nodig hebben. Dat als straks alles weer een beetje normaal is, je kan gaan en staan wanneer je maar wilt. Heel veel ouders in Nederland hebben die luxe al jaren niet meer. Pluk de dag!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. Ans van Ballegooy

    Wow dit komt bij ook binnen als een BOM!

  2. Ans van Ballegooy

    Wow dit komt bij mij ook binnen als een BOM!

Geef een reactie