mijn pleegzorg utopia

Week van de Pleegzorg, thema is open je wereld.

Goed dat er in zo’n week extra aandacht is voor pleegzorg. Om eens stil te staan bij teveel kinderen in Nederland die geen (t)huis hebben.

Toen ik ruim 15 jaar geleden met pleegzorg in aanraking kwam, had ik gelijk al wel wat kritische kanttekeningen over de werkwijze binnen pleegzorg/jeugdzorg. Helaas zijn deze niet minder geworden in de afgelopen jaren.
Allereerst wil ik wel even benadrukken dat ik iedereen respecteer en waardeer die binnen deze sector werkzaam is. Het blijft een moeilijke sector, mede omdat men werkt met en beslissingen moet nemen over andermans kinderen.

In mijn ‘pleegzorg utopia’ zal het er wel anders aan toe gaan. Het werven van nieuwe pleegouders kan uitdagender en meer van deze tijd. Ik ben laatst met een bevriend stel mee geweest naar een info avond. Ik vond dat met name weekendpleegzorg en ‘parttime pleegzorg’ erg zwaar werd neergezet, mede ook door de verplichtte lange opleiding. Ook werden mijn vrienden na deze avond nooit meer gebeld! Weg betrokkenheid.

Ik denk dat de sector meer op maat moet gaan werken. Pas het programma aan, aan de vorm van pleegzorg die een ouder wenst te gaan doen. Maak het niet mooier dan het is, maar wees reëel en nuchter in je voorlichting, met vooral ook een dosis humor.

Daarnaast zou in mijn ‘pleegzorg utopia’ meer aandacht naar het kind gaan. Ik zie het nu ook weer bij onze pleegdochter, veel zorg een aandacht gaat naar de ouder. Te weinig wordt er naar het kind gekeken en geïnvesteerd. Het kind heeft om dit alles niet gevraagd, het kind heeft nog een toekomst met kansen en mogelijkheden.

Kortom hipper, efficiënter, kind centraal en luchtiger zou mijn ‘pleegzorg utopia’ zijn! En ja, ik blijf ‘schoppen’ tegen de huidige werkwijze, ook bij mijn eigen pleegzorg organisatie. Mede daarom ben ik dit blog ooit begonnen, om mensen in mijn eigen leven op mijn wijze proberen over de streep te trekken om pleegouder te worden. 

Want met gezond boeren verstand, een zorgzaam hart en humor hebben wij de afgelopen 15 jaar het meest bereikt bij onze pleegkinderen. Open je hart en kijk op openjewereld.nu , het is nog mooier en makkelijker dan je denkt! 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie