Met kerstfeest hoor je blij te zijn….

Met kerstfeest hoor je blij te zijn…
Dan is het altijd feest….

(lied Danny de Munck)

Helaas geldt dit niet voor iedereen. Een ieder kan voor zichzelf wel invullen hoe zijn/haar jaar verlopen is.
Rond dit soort dagen, waarin wij overspoeld worden met reclames van gelukkige families aan lange tafels, cadeautjes geven, denk ik vaak extra aan kinderen zonder familie. Kinderen in instellingen. Vluchtelingen zonder huis en haard. Mensen in ziekenhuizen. Eenzame ouderen. Mensen die een dierbare moeten missen.

Wat laten we ons toch meeslepen door reclames, moet het allemaal extra gezellig zijn rond deze dagen. Toen mijn moeder vorig jaar rond deze tijd aan bed gekluisterd was en ik zo slecht in mijn vel zat, had ik zelf ook last van al die ‘blije reclames’, vrolijke muziek en gezellige foto’s op Facebook. Realiseerde ik mij toen, dat voor veel mensen de decembermaand elk jaar klote is.

Wat willen we nu eigenlijk vieren met deze dagen? Dat we gezond en gelukkig zijn? Dat we leven in een vrij land? Dat wij bij onze familie en vrienden kunnen zijn? Ik blijf die saamhorigheid soms missen in onze maatschappij. Er heerst angst. We klagen over veel dingen. Niks lijkt meer goed. We roepen dat we er voor elkaar willen zijn, maar in de praktijk hebben we vaak geen tijd. Druk met onszelf. Weten we niet altijd waar we kunnen helpen, of hoe we dat moeten doen. Vinden we het misschien ook wel een beetje eng, die andere huidskleur, die andere cultuur.

Ik soms ook. Toch probeer ik in mijn naaste omgeving er voor die ander te zijn. Ben ik blij dat onze pleegzonen rond deze dagen bij ons over de vloer kunnen komen. Ben ik trots op een vriendin die kookt voor asielzoekers. Iemand anders die muziek gaat maken voor bejaarden. Kleine dingen die we kunnen doen voor mensen in onze naaste omgeving. Zodat het voor zo iemand soms  ook een ‘klein feestje’ is.

De liefste mensen,

Om mee te praten. Om mee te doen. Om voor te te doen. Om voor te kopen. Om aan te raken en te raken. Om aan te geven. Om om te geven. Om van te krijgen. Om voor te zijn. Om mee te zijn en te zijn.

Fijn dat ze in ons leven zijn!

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. O zo waar, wat je zegt en weer mooi verwoord.

  2. Fijne kerstdagen tante! Lieve groet van ons

Geef een reactie