15 jaar in ons hart

Lieve jongen,

Net voor je achtste verjaardag kwam je in ons leven. Een vrolijk, bijdehand, druk, onzeker jongetje. Prachtige blauwe ogen. Die vaak vrolijk en ondeugend staan, maar soms ook verdrietig of boos.

Vandaag is je verjaardag, 23 jaar oud. Dat betekend dat je alweer 15 jaar in ons hart zit. Daar zul je altijd een plek houden, want wat hebben wij veel met jou meegemaakt.

Mooie dingen in ons gezinshuis. Scouting, voetballen, de vakanties met je opa en oma, het leven in een gezin. Je genoot er zó van. Al had je toen soms ernstige driftbuien of gedragsproblemen, iedereen om jou heen mocht je. Jij had en hebt een ‘gunfactor’. Mede door je open en stralende gezicht.  Je humor en je karakter.

Maar wij hebben ons ook vaak zorgen gemaakt. Toen je gedragsproblemen ernstiger werden. Zoveel verhuizingen op jonge leeftijd, om maar die geschikte woonplek voor je te vinden. Periodes dat niemand tot je leek door te dringen. Weken dat wij je niet konden bereiken. Dat je vast zat.

Verdriet toen wij je opzochten in een gesloten jeugdinrichting. Dat beeld van jou, als kind in een cel,  raak ik nooit meer kwijt. Jij hoorde daar zó niet thuis, maar hulpverleners  konden op dat moment geen juiste woonplek voor je vinden. Dat wij je moesten vertellen dat je niet meer in ons gezinshuis kon wonen, was ook zo’n klote moment.

Maar het grootste verdriet was toch wel het overlijden van je opa en oma. Eerst je opa door een ziekte en daarna je oma door een noodlottig ongeval. Zij waren als ouders voor jou. Knokte met alles wat ze in zich hadden, om jou een zo normaal mogelijke jeugd te geven, omdat hun dochter dat niet kon. Zoveel respect voor deze mensen. Wat had ik in die periode met je te doen. Jij, die al zo worstelt met je emoties, moest dit zware verlies ook nog eens verwerken. Bijna onmogelijk.

Inmiddels ben je een volwassen man. Deze foto van jou staat op mijn nachtkastje. Ik kijk er vaak naar. Want ik zie nog steeds dit jongetje in jou. Ondanks je heftige jeugd, doe je je best om je draai te vinden in deze maatschappij. Met vallen en opstaan, maar je geeft niet op. Soms ben je niet te peilen, houdt je je gebruiksaanwijzing, maar dat maakt jou juist zo uniek. Ik blijf genieten van je humor en de glinstering in je mooie blauwe ogen.

15 jaar geleden ben je in ons hart geboren en we houden van je om wie je bent. Gefeliciteerd lieverd!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. Geweldig mooi Erma, dan is hij gelijk jarig met onze kleinzoon Wessel die vandaag 10 jaar wordt.

Geef een reactie